Oперативна намеса при труднопоникващи зъби (мъдреци)

Няколко са причините, които налагат екстракция(вадене) на мъдреци:

– затруднен пробив, който може да доведе до възпалителен процес в съответната област, който пък от своя страна ограничава отварянето на устата.
– при установена неправилна позиция на мъдреца и наклоняването му към седмия зъб, може да доведе до разрушаването на седмия зъб и девитализацията (умъртвяването) му.

Нарушенията при появата на мъдреците се обуславят от факта, че нормалната човешка челюст е доста малка и мястото в нея за четири мъдреца е недостатъчно. В резултат на това, мъдреците се появяват косо спрямо челюстта, като в повечето случаи не се показват изцяло. Мъдреците не са необходими при дъвкателния процес и когато създават проблеми спокойно могат да бъдат извадени.

Съвети след екстракция:

Поставете студен компрес на бузата като редувате 15 минути охлаждане с 15 минути почивка.
Вземете болкоуспокоителни при нужда.
Никога след екстракция не взимайте аспирин (може да увеличи кървенето от раната)!!!
Не бъркайте в раната и не изсмуквайте кръвта от раната!!!
През следващите няколко дни яжте мека, лесна за дъвчене храна и не травмирайте раната.

Френулотомия

Това е операция, при която късият френулум на горна челюст се премахва главно по ортодонтски причини, като невъзможност на предните два зъба да се съберат. Късият френулум на езика пречи на говора и храненето на детето. Операцията може да бъде извършена и чрез лазер.

Инцизия на абсцес

Когато инфекцията, обхванала зъбната пулпа се разрастне, бактериите могат да навлязат в костта през кореновите канали и да предизвикат появата на абсцес в меките тъкани около зъба. Инфекцията може да се развие и от дълбоки пародонтални джобове (венеца около зъба), тогава се образува пародонтален абсцес. Абсцесът представлява ограничена кухина изпълнена с гной. Състоянието е силно болезнено. За лечението на абсцеса е необходимо да се направи инцизия (срязване на абсцеса) и да се постави дренаж (гумени или марлени ленти) на мястото на инцизията за да се осигури изход на гнойта. Тези манипулации се извършват след поставяне на упойка, но понякога не може да се постигне пълно обезболяване, защото развилата се инфекция пречи на действието на анестетика. Възможно е да се наложи и антибиотична терапия за определен срок, според тежестта на инфекцията.

Циркумцизио


Циркумцизиото представлява операция, при която се изрязва лигавицата над зъба при затруднен пробив на мъдреци.

Aпикална остеотомия (изрязване на част от корена при грануломи)

Тази процедура цели да отстрани неизлечими периапикални изменения на корена (кисти,грануломи), като по този начин се запазва зъбът. Такова лечение би могло да се извърши дори и на 6,7,8 зъб.

Хемисекция

Това е операция, при която се отстранява само единия корен на многокореновите зъби. Зъбът се срязва по средата между двата корена и се изважда болния. Тя се налага при невъзможността от лечението му, локално огнище на върха на корена или упорита инфекция.
Чрез тази интервенция се спасява зъба от екстракция. Мястото на липсващия корен се възтановява чрез протетична конструкция.

Пластика на отворен синус


Перфорация на максиларния синус се получава при определени анатомични предпоставки за това. В релация с максиларния синус са всички странични зъби от кучешкия зъб до мъдреца на горна челюст. Анатомично най-близо до максиларния синус са вторият и първият молар, след това премоларите и мъдрецът, и най-далече е кучешкият зъб. Комуникация с максиларния синус при екстракция на зъби може да се получи при:
   анатомична близост между върховете на корените на зъбите на горна челюст и синуса
 наличие на патологични образувания –
 като грануломи, кисти, които изтъняват преградата между върховете на корените на зъбите и дъното на синуса
 грубо манипулиране с инструментите за екстракция на зъби
Симптомите за комуникация с максиларния синус са:
 поява на въздушни мехурчета, смесени с кръвта в алвеолата на извадения зъб
 преминаването на въздух към устата през алвеолата
 преминаване на течност от устата в носа при пиене