Пломби (обтурации)

Поставят се след като бъде почистен зъба от кариес или след проведено кореново лечение. Могат да бъдат от най-различни материали:

Амалгама  – използва се предимно при обтуриране на дъвкателни зъби и при изграждане на „пънчета“ за корони. Има изключителна здравина, абразивоустойчивост. Отделно от това много добре се адаптира към зъбните повърхности и е устойчива на действието на различни химически „атаки“ в устната кухина. Съдържанието на сребро я прави материал със силно кариеспротективно действие.
Напоследък амалгамата все по-рядко се използва поради някои сериозни недостатъци – силен корозионен потенциал, излъчване на живак по време на втвърдяването и след това, отлагане на метални йони във венците, влияние или доказана взаимовръзка в по-далечни органи и системи. Използването на амалгамата изисква специално оформяне на подлежащите зъбни структури и отнемане понякога на здрави или неувредени емайл и дентин.
Трудна е диагностиката на вторични кариозни огнища, които са в близост до обтурация с амалгама. Обтурациите с амалгама са неестетични, те създават впечатление за нисък социален статус и лоша хигиена.

Фотополимер   най-често използваното обтуровъчно средство в съвременната дентална медицина. Имат широко приложение при всички групи зъби. Използват се за лечение на кариеси – малки и големи, на млечни и постоянни зъби, естетични реставрации, бондинг, шиниране на зъбите, силанизиране.

Те се произвеждат в различни цветови гами и много добре се адаптират към нюанса на зъба, а това е особено ценно при обработка на предни зъби. Нанасят се послойно и се втвърдяват чрез фотополимеризиране. Това е процес на втвърдяване на обтурацията под въздействието на инфрачервени лъчи от специална фотолампа.

Глас-йономерни цименти  единствените биологичноактивни материали за обтуриране! Най-новите модификации съдържат и известни количества пластмаса, с което глас-йономерните пломби силно конкурират по механични качества полимерните обтурации. Една от най-силните им страни е, че след втвърдяването си те излъчват голямо количество флуорни йони, което има силен кариеспротективен ефект и благоприятства тяхната трайност в устната кухина. Недостатъците им са свързани предимно с по-слаба износоустойчивост и относително по-лоша естетика. Тези цименти се използват предимно за подложки, силанизиране, временни или полупостоянни обтурации, за покриване на ерозии, коренови кариеси, за освобождаване на флуор с цел участие в реминерализираща терапия, за лечение на кариес на млечни зъби.

Инлей и онлей


За да се възстанови дефект включващ над 1/3 от зъбната дъвкателна повърхност, вместо да се използва пломба или корона, може да се използва инлей или онлей. Инлеите и онлеите могат да бъдат изработени от порцелан, злато или от подсилена с керамичен пълнеж композитна пластмаса. Те адхезивно се залепват в предварително подготвената зона на увредената/липсваща зъбна тъкан. Правят в минимум две посещения и са подходящи за задни зъби.